1ο Διεθνές Συνέδριο Διαμεσολάβησης στη Θεσσαλονίκη

Σάββατο, Ιούνιος 14, 2014 - 12:30

Tο Σάββατο 14 Ιουνίου 2014 θα πραγματοποιηθεί  στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο Nikopolis) το 1ο Διεθνές Συνέδριο Διαμεσολάβησης, με οργανωτή τον διεθνή φορέα Διαμεσολάβησης και εκπαίδευσης της Μεγάλης Βρετανίας ADRg και κύριο ομιλητή τον διάσημο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ και ειδικό στις διαπραγματεύσεις Robert Mnookin.

1ο Διεθνές Συνέδριο Διαμεσολάβησης στη Θεσσαλονίκη από τον ADRg

Κυριακή, 15/06/2014

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλα Κανελλόπουλου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Ιουνίου 2014 στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο Nikopolis) το 1ο Διεθνές Συνέδριο Διαμεσολάβησης. Mε οργανωτή τον διεθνή φορέα Διαμεσολάβησης και εκπαίδευσης της Μεγάλης Βρετανίας ADRg και κύριο ομιλητή τον διάσημο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ και ειδικό στις διαπραγματεύσεις Robert Mnookin, περισσότεροι από διακόσιοι έλληνες και ξένοι διαμεσολαβητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια πολύ υψηλού επιπέδου πρωτοβουλία προώθησης του θεσμού της εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών στην Ελλάδα.

Οι σύνεδροι συμμετείχαν σε τρεις στρογγυλές τράπεζες με εννέα θεματικές ενότητες και σκοπό τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικότερου πλαισίου λειτουργίας της Διαμεσολάβησης στην πράξη. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τρία διαφορετικά εργαστήρια στην οικογενειακή, την εργασιακή και τη διεθνή Διαμεσολάβηση από έμπειρους ξένους εκπαιδευτές και διαμεσολαβητές της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών   ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επιτυχημένες ξένες πρακτικές για την ατομική τους προώθηση ως επαγγελματιών της Διαμεσολάβησης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας: «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης και στην εξαιρετική εκπαιδευτική ομάδα του, που για ακόμη μία φορά επιβεβαίώνει τον εξωστρεφή χαρακτήρα του και την ιδιαίτερη θέση που εδραιώνει σε διεθνές επίπεδο. (...)  Όπως κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, έτσι και η Διαμεσολάβηση χρειάζεται χρόνο, υπομονή και κλίμα διαρκούς και σταδιακά αυξανόμενης εμπιστοσύνης για να αποδώσει τους πολυπόθητους καρπούς της. Ποσώ μάλλον όταν τέτοιοι θεσμοί, όπως η Διαμεσολάβηση, επιδρούν και εξαρτώνται άμεσα από τη συλλογική νοοτροπία, τα κοινωνικά πρότυπα συμπεριφοράς, το νομικό πολιτισμό ενός τόπου.» (...)

Στη συνέχεια ο κύριος Κανελλόπουλος ανακοίνωσε: «Επόμενο βήμα; Η κατάστρωση και σταδιακή εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Διαμεσολάβηση. Μιας εθνικής πολιτικής για τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων Κρατικών και ιδιωτικών φορέων, που θα τους δεσμεύει ανεξαρτήτων των εκάστοτε πολιτικών συνθηκών.  Στόχος του Σχεδίου Δράσης θα πρέπει να είναι η εμπέδωση των ιδανικών της διαπραγμάτευσης και η εφαρμογή των εργαλείων της Διαμεσολάβησης σε όλο το φάσμα της Κοινωνίας.» (...)

Στο  1ο Διεθνές Συνέδριο Διαμεσολάβησης παρευρέθησαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών καθηγητής κ. Λάμπρος Κοτσίρης, οι Προέδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης (διακρίνεται στην φωτό, δεξία), Λάρισας Δημήτρης Κατσαρός, Καβάλας Θανάσης Αθανασίου και ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣ Πειραιώς Στέλιος Μανουσάκης, καθώς και πλήθος διαμεσολαβητών, νομικών, δικαστών και ακαδημαϊκών.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ