20 Μαρτίου: Εορτασμός ημέρας της Διαμεσολάβησης, Ακρόπολη

Πέμπτη, 20/03/2014

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τίμησε την “Ημέρα της Διαμεσολάβησης” (κάντε κλικ).

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου απηύθυνε χαιρετισμό (κάντε κλικ) τονίζοντας την αναγκαιότητα να επενδύσει η κοινωνία στο θεσμό της διαμεσολάβησης, με προφανές κέρδος να απαλλαχθεί η απονομή της Δικαιοσύνης από τα βαρίδια δευτερευούσης σημασίας προβλημάτων. «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στα κρίσιμα θέματα που αφορούν στους πολίτες, την κοινωνία, και την οικονομία. Κι αυτό θα συμβεί μόνον αν ενισχύσουμε τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών, αφήνοντας την προσφυγή στα δικαστικά όργανα ως την ύστατη λύση».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών, κ. Λάμπρος Κοτσίρης και ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Βασίλης Αλεξανδρής.

Ο Γενικός Γραμματέας ΥΔΔΑΔ, κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, τόνισε πως βασική πολιτική επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου είναι η επικοινωνιακή προώθηση της Διαμεσολάβησης και των λοιπών εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών (π.χ. δικαστική μεσολάβηση). «Η επικοινωνιακή προβολή του νέου θεσμού συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του και γι’ αυτό οι προσπάθειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεχισθούν ακόμη πιο έντονες», συμπλήρωσε.

Με τις εισηγήσεις τους οι κ.κ. Στέλιος Μανουσάκης (κάντε κλικ) (τ. Πρόεδρος Δ.Σ.Π. και ΚΕ.ΔΙ.Π. και εμπνευστής της ανακήρυξης  της 20ης Μαρτίου ως “Ημέρα της Διαμεσολάβησης”), Νίκος Βαλεργάκης(Πρόεδρος του Δ.Σ.. και του Ι.Κ.Δ.Θ.), Φώτης Κωτσής (Σύμβουλος του Δ.Σ.Α. και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΑΚΚΕΔ-Προμηθέας) και Δημήτριος Κατσαρός (Πρόεδρος του Δ.Σ.Λ. και Πρόεδρος του Ιν.Κα.Δι.Λ), επεσήμαναν πως η Διαμεσολάβηση έχει τον τρόπο να διασφαλίζει τη βέλτιστη επίλυση της διαφοράς, τη διατήρηση των καλών σχέσεων και την κοινωνική ειρήνη, ενώ αποτελεί το όχημα για την αλλαγή νοοτροπίας και μια καλύτερη πραγματικότητα.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν στιγμιότυπα από τα videos προσομοίωσης διαμεσολαβήσεων (κάντε κλικ) σε αστική, μισθωτική και οικογενειακή διαφορά, που επιμελήθηκαν 3 φορείς κατάρτισης και εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών: ΚΕΔΙΠ (Πειραιάς), ΙΝΚΔΘ (Θεσσαλονίκη) και ΑΚΚΕΔ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Αθήνα), ενώ την παραγωγή τους χρηματοδότησε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της Διαχειριστικής Σύμπραξης (Management Partnership). Σκόπος των videos είναι η ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη του θεσμού καθώς η εκπαίδευση των μελλοντικών διαμεσολαβητών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσία εκπροσώπων της νομικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου, απονεμήθηκαν τίτλοι διαπίστευσης στους 266 νέους Διαμεσολαβητές που πέτυχαν στις πρόσφατες εξετάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους oι κ.κ. Δημήτριος Λοβέρδος, Πρόεδρος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη Διαμεσολάβηση και Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Ρήγας, Διευθυντής φορέα ΑΚΚΕΔ-Προμηθέας, Αρεοπαγίτης Ε.Τ. και Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, Βασιλική Θάνου, Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,Ιωάννης Καραβοκύρης, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, Μιχαήλ Θεοχαρίδης, Πρόεδρος Αρείου Πάγου, Εμμανουήλ Ρασιδάκης, Προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου, Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, καθώς και πλήθος ενδιαφερομένων για το θεσμό της Διαμεσολάβησης.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ