Αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη Διαμεσολάβηση

Τετάρτη, 28/01/2015

Σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2015, η Ομάδα Εργασίας για την αναμόρφωση του δικαίου της διαμεσολάβησης (ΥΑ 71695/15.9.2014, ΦΕΚ Β΄ 2251) παρέδωσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τελικό σχέδιο διατάξεων για την τροποποίηση ή συμπλήρωση του ν. 3898/2010.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις προβλέπεται η υιοθέτηση υποχρεωτικής διαμεσολάβησης σε κατηγορίες υποθέσεων (προσβολής προσωπικότητας, διατροφής τέκνων ή συζύγων, οροφοκτησίας, εργατικές κ.α.), η καθιέρωση της δυνατότητας του δικαστή να καλεί τα μέρη της διαφοράς να προσφύγουν σε διαμεσολάβηση, η αδειοδότηση παραρτημάτων των φορέων εκπαίδευσης διαμεσολαβητών, η δημιουργία Μητρώου Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών και η απαλλαγή του συμφωνητικού διαμεσολάβησης από τέλος απογράφου.

Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας διετέλεσε ο Αρεοπαγίτης κ. Χαράλαμπος Μαχαίρας, ενώ μέλη της ήταν ο Καθηγητής κ. Λάμπρος Κοτσίρης, καθώς και οι κ.κ. Νίκος Βαλεργάκης, Δημήτρης Κατσαρός, Στέλιος Μανουσάκης, Βασιλική Σκορδάκη, Λίλα Μπακατσέλου, Φώτης Κωτσής, Γιώργος Γεωργακάς, Σπύρος Αντωνέλος, Δημήτρης Μάντζος και  Θεοδώρα Πολυζώη.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ