Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών (Π.Ε.Κ.Δ.) για την εκδήλωση «Διαμεσολάβηση και Επίλυση Κτηματολογικών Διαφορών» που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2023

Τετάρτη, 01/02/2023

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 στο Κτίριο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Αθήνα) η εκδήλωση για την Κτηματολογική Διαμεσολάβηση που συνδιοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών σε συνεργασία  με τον  Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.) και  το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ( ΤΕΕ ) με τίτλο «Διαμεσολάβηση και επίλυση  Κτηματολογικών Διαφορών – Νομοθετικό Πλαίσιο – Ζητήματα Πρακτικής Εφαρμογής (Ν.4821/21)»

Στην εκδήλωση απηύθηναν χαιρετισμό ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και Ταμίας του ΟΠΕΜΕΔ κ. Γιώργος Στασινός και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και μέλος της Δ.Ε. του ΟΠΕΜΕΔ κ. Γιώργος Πατούλης. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας στην τοποθέτησή του επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στη στρατηγική για την εδραίωση των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών στην νομική μας κουλτούρα και  σημείωσε επίσης πως η επιτυχία της διαμεσολάβησης εναπόκειται στην αξιοπιστία και στο κύρος με το οποίο περιβάλλουν τη διαδικασία οι Διαμεσολαβητές και οι νομικοί παραστάτες.  Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει θεσπίσει το Ειδικό Μητρώο Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών με έμπειρους και ειδικά καταρτισμένους Διαμεσολαβητές για κτηματολογικές διαφορές. 

Μετέπειτα το λόγο έλαβε  η  κ. Εύη Αυλογιάρη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, Πρόεδρος ADR HELLENIC TRAINING HUB, Διδάκτωρ ΑΠΘ, Νομικός, με θέμα εισήγησης «Η Διαμεσολάβηση στις Κτηματολογικές Διαφορές (4821/21). Ο ρόλος του κτηματολογικού Διαμεσολαβητή  – Μια νέα πρόκληση και μια νέα ευκαιρία».

Πριν την εισήγησή της χαιρέτισε και αυτή την εκδήλωση και τόνισε ότι κύριος σκοπός της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών είναι η εδραίωση, ενίσχυση και προώθηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης στις κτηματολογικές διαφορές, αλλά και στις διαφορές που αφορούν το δίκαιο του χώρου, δηλαδή διαφορές που σχετίζονται με  το ακίνητο και τη νομική του μεταχείριση ως αντικείμενο αξιοποίησης και επένδυσης. Μέσα από τις δράσεις και παρεμβάσεις της η Πανελλήνια Ένωση  θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση της διαμεσολάβησης ως θεσμού γενικής αποδοχής για τη δυνατότητα επίλυσης κτηματολογικών διαφορών και διαφορών που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία και τη ευρεία χρήση αυτής ως ένα εναλλακτικό και παραγωγικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών αυτών, τη θεσμική κατοχύρωση, εδραίωση, ανάπτυξη και προστασία του κτηματολογικού διαμεσολαβητή και του διαμεσολαβητή διαφορών που αφορούν το ακίνητο και το δίκαιο του χώρου, την ενθάρρυνση και προώθηση των διαμεσολαβητών και των επαγγελματιών του κλάδου της ακίνητης περιουσίας για την επιστημονική και πρακτική τους κατάρτιση, την επιμόρφωση και μετεκπαίδευση τους  καθώς και τη δημιουργία καναλιών ενημέρωσης των πολιτών για τη δυνατότητα επίλυσης των κτηματολογικών διαφορών και εν γένει των διαφορών που αφορούν την ακίνητη περιουσία μέσω του θεσμού της Διαμεσολάβησης. 

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι Εισηγητές κ. κ. Γιάννης Μαχίκας, Διπλ. Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Project Manager Μελετών Εθνικού Κτηματολογίου, τ. Γεν. Γραμματέας ΤΕΕ, τ. Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλ. Αγρο. Τοπ. Μηχανικών (Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.) με θέμα εισήγησης  «Μελέτες  Κτηματογράφησης  για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου και η αιτία των κτηματολογικών προβλημάτων», ο κ. Κωνσταντίνος Πλιάτσικας, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Αστικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, Επισκέπτης Λέκτορας Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ειδικός σε θέματα Κτηματολογίου  και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ε.Κ.Δ., με θέμα εισήγησης "Ανακριβείς πρώτες κτηματολογικές εγγραφές: Δικαστική και εξωδικαστική διόρθωση. Νομοθετικό Πλαίσιο" και η κ. Άννα Πλεύρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δ.N. Αστικού Δικονομικού Δικαίου ΑΠΘ, Δικηγόρος, Μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ε.Κ.Δ.,  με θέμα εισήγησης  «Διόρθωση ανακριβών κτηματολογικών εγγραφών μέσω πρακτικού διαμεσολάβησης -Συσχέτιση με τη δικαστική διόρθωση». 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ  της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών, Μαρία Τσώλου, Αντιπρόεδρος, Δέσποινα Λυπηρίδου, Γεν. Γραμματέας, Νικόλαος Καραγιαννάκης,  Ταμίας, Ιωάννα Λαγουμίδου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Μελίνα Λαϊνά, Έφη Γιατρά, και Έλενα Ζιούτα , καθώς και μέλη από όλη την Ελλάδα.

Μετά το πέρας και των εισηγήσεων ακολούθησε μία γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση κατά την οποία τέθηκε πλήθος ερωτήσεων στους αντίστοιχους εισηγητές οι οποίοι και απάντησαν διεξοδικά σε κάθε ερώτηση.

Την εκδήλωση – συζήτηση συντόνισε η κ. Δέσποινα Λασκαρίδου, Εκτελεστική γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια.

Στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΕ, παρευρέθηκαν, μεταξύ και άλλων επιστημονικών κλάδων, δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, Διαμεσολαβητές, προϊστάμενοι Κτηματολογικών Γραφείων του Ελληνικού Κτηματολογίου, επιχειρηματίες κ.α.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον θεσμό της Διαμεσολάβησης στις Κτηματολογικές Διαφορές, για τον ρόλο του κτηματολογικού Διαμεσολαβητή και την εξειδικευμένη εκπαίδευση που πρέπει να έχει καθώς και για τη δυνατότητα επίλυσης και διόρθωσης των πρακτικών ζητημάτων που προκύπτουν από τις ανακριβείς αρχικές κτηματολογικές εγγραφές.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ