Ημερίδα στο ΕΒΕΑ για τη Διαμεσολάβηση με την υποστήριξη της Ευρ. Επιτροπής

Πέμπτη, 26/06/2014

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών (ADR) την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ.Κωνσταντίνος Μίχαλος και η υπεύθυνη ενημερωτικών δράσεων της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Χριστίνα Καραϊτίδη.

Ο κ. Μίχαλος εξήγησε ότι στόχος της ημερίδας είναι να ενημερώσει έγκυρα και διεξοδικά τις επιχειρήσεις μέλη του ΕΒΕΑ, για τους Εναλλακτικούς Τρόπους Επίλυσης Διαφορών και τόνισε ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης δίνει «λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις απέναντι σε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης που παραμένει δύσβατο αλλά και χρονοβόρο». Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, όπως είπε,  το Επιμελητήριο ανέλαβε να παρέχει αυτήν την υπηρεσία στα μέλη του, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα ενός εξειδικευμένου φορέα.

Στη συνέχεια λαμβάνοντας το λόγο η κα. Καραϊτίδη (φωτό αριστερά), είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα στηρίζει το θεσμό της Διαμεσολάβησης, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στα κράτη της Βόρειας Ευρώπης. Τόνισε ότι πρόκειται για μία ταχύτατη και οικονομική διαδικασία, η οποία διέπεται από πλήρη εχεμύθεια. Σημείωσε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό πως, με τον τρόπο αυτό, τα μέρη έχουν πλήρη έλεγχο της επίλυσης της διαφοράς τους. Για την ενημέρωση του κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε την παραγωγή τριών (3) video προσομοίωσης της διαδικασίας της Διαμεσολάβησης (τα οποία είναι αναρτημένα στους ιστότοπους youtube.com, ministryofjustice.gr και diamesolavisi.gov.gr), καθώς και την διεξαγωγή δύο (2) μεγάλων εκδηλώσεων (στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο ΕΒΕΑ).

Την ημερίδα συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως οι Εναλλακτικοί Τρόποι Επίλυσης Διαφορών (ΑDR) δεν επιβάλλουν αποφάσεις, αλλά προσφέρουν λύσεις αποδεκτές από τα μέρη. Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες έχουν πια τη δυνατότητα να λύνουν τις διαφορές τους, με γρήγορο, οικονομικό, θετικό, αξιοπρεπή και πολιτισμένο τρόπο.

Ο κ. Ιωάννης Δρυλλεράκης, Δικηγόρος, Διαιτητής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδας, ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας ότι «Στην Δικαιοσύνη καλή απόφαση είναι αυτή που αφήνει λιγότερο δυσαρεστημένα τα δύο μέρη. Και αυτό ακριβώς είναι που επιτυγχάνουν η Διαιτησία και η Διαμεσολάβηση».  Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις τους ο κ. Σταύρος Βαρδαλάς, Δικηγόρος, Διαιτητής, Νομικός Σύμβουλος ΕΒΕΑ, η κα. Αλεξία Κουκκουλλή, Δικηγόρος, Διαιτητής, Διαμεσολαβήτρια, η κα. Σταυρούλα Μοσχίδου, Δικηγόρος, Διαιτητής, Διαμεσολαβήτρια και η κα. Πολυξένη Τσιτσώνη, Δικηγόρος, Διαμεσολαβήτρια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ