Ημερίδα του Ελληνικού Κέντρου Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας για τη χρησιμότητα της Διαμεσολάβησης

Δευτέρα, 28/04/2014

Την Δευτέρα 28 Απριλίου 2014, το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Eirene,  πραγματοποίησε, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ημερίδα με θέμα
«Η χρησιμότητα της Διαμεσολάβησης σήμερα».

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, λέγοντας πως με τον Ν.3898/2010 η Διαμεσολάβηση εισήλθε στην Ελληνική έννομη τάξη, με την ελπίδα να αποτελέσει ένα πολύτιμο μέσο επίλυσης των διαφορών και αποφόρτισης των δικαστηρίων. Η θεσμική της προσέγγιση συνεχίζει να αποτελεί για την Πολιτεία αντικείμενο προβληματισμού και επεξεργασίας. Τόνισε επίσης ότι στις βασικές προτεραιότητές του είναι η αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας να γίνει σύμμαχος και αρωγός της Διαμεσολάβησης, γιατί συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, καθώς και με πολλούς άλλους τομείς της καθημερινότητάς των πολιτών.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Παναγιώτης Καρβούνης, ενώ η κ. Ιωάννα Αναστασοπούλου, ΔΝ, δικηγόρος και πρόεδρος του Κέντρου Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας έκανε την γενική εισαγωγή της ημερίδας.

Τα θέματα που απασχόλησαν την εκδήλωση ήταν το θεσμικό πλαίσιο της Διαμεσολάβησης, η Διαμεσολάβηση ως πολίτιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις καθώς ο ρόλος της στην Κοινωνία.

Με τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και παρεμβάσεις τους οι συμμετέχοντες κατέδειξαν πως η Διαμεσολάβηση δεν είναι απλά άλλη μια διαδικασία, αλλά ένας τρόπος σκέψης, που μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές – αν όχι όλες τις πτυχές της ζωής μας, γιατί βασίζεται στον δομημένο και συντονισμένο διάλογο. Ανεξάρτητα από το θεσμικό της πλαίσιο, η Διαμεσολάβηση μας μαθαίνει να ζούμε καλύτερα και πιο ειρηνικά, προασπίζοντας τις ανάγκες και τα συμφέροντα όλων μας. Είναι μια διαδικασία που ενισχύει την επιχειρηματικότητα, διασφαλίζει τις καλές, συνεργατικές και ειρηνικές σχέσεις, βοηθώντας στην διατήρηση και ενδυνάμωση της υγιούς επιχειρηματικής ροής και σχέσεων και ενισχύει την αποδοτικότητα, το ηθικό και τη συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων, διευκολύνοντας την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημέρα της ημερίδας, το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας είχε διαμορφώσει στον σταθμό του Μετρό του Συντάγματος ειδικό χώρο για την ενημέρωση των πολιτών στα θέματα και τα πλεονεκτήματα της Διαμεσολάβησης.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ