ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Πέμπτη, 03/02/2022

 «Η Οικογενειακή Διαμεσολάβηση και η πρακτική της εφαρμογή »

Από 11/2/2022 έως 13/2/2022 ( δια ζώσης)

 

Ο Φορέας Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Ελκοιδ του Ελληνικού Κέντρου Οικογενειακής Διαμεσολάβησης και Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών, www.diamesolavisi-thanasouli.gr ανακοινώνει πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση, διάρκειας 22 ωρών, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις του Ν. 4640/2019 και της Υπουργικής Απόφασης για τις «προϋποθέσεις εγγραφής στο Ειδικό Μητρώο Οικογενειακών Διαμεσολαβητών» (ΦΕΚ/Β/ 4017/31.8.2021) και θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη δια ζώσης (άλλως διαδικτυακά αναλόγως των συνθηκών της πανδημίας Covid-19) στο χώρο του Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Ελκοιδ.

Το περιεχόμενό του συνοπτικά περιλαμβάνει: Έννοιες της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης / Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία (ΥΑΣ) και νομοθετικό πλαίσιο - Στάδια και πρακτική εφαρμογή / O ρόλος και η στάση του διαμεσολαβητή-Τεχνικές επικοινωνίας και χρήση ψυχολογικών τεχνικών στην πράξη- διαχείριση συγκρούσεων / Δυσκολίες στη διαχείριση σχέσεων/ Βασικά στοιχεία οικογενειακής συστημικής ψυχολογίας-φάσεις διαζυγίου- Θέματα ενδοοικογενειακής βίας στη διαμεσολάβηση/ Μελέτη περιπτώσεων και πρακτική εφαρμογή πραγματικών περιστατικών (role-play).

Στόχος του προγράμματος είναι οι ενδιαφερόμενοι μέσω βιωματικής μάθησης, να μπορούν να χειρίζονται στην πράξη και να διεκπεραιώνουν μια αποτελεσματική και επιτυχημένη οικογενειακή διαμεσολάβηση, από το αρχικό στάδιο μέχρι την τελική συμφωνία, μέσω των τεχνικών (επικοινωνίας και ψυχολογίας) που θα διδαχθούν, αλλά και με πρακτική εξάσκηση των παραπάνω (μέσω role play). Μετά την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου (Ν. 4800/2021) και του θεσμού του Οικογενειακού Διαμεσολαβητή, αναβαθμίζεται ο ρόλος του και καθιστά αναγκαία την εξειδίκευση για τις οικογενειακές διαφορές.

➢ Με την παρακολούθηση του ως άνω προγράμματος οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό εκπαίδευσης (του Ν. 4640/2019) και όσοι επιθυμούν θα έχουν δυνατότητα εγγραφής στο Ειδικό Μητρώο Οικογενειακών Διαμεσολαβητών, σύμφωνα με τις ισχύουσες προϋποθέσεις (ΦΕΚ/Β/ 4017/31.8.2021).

➢ Το ως άνω πρόγραμμα εκπαίδευσης απευθύνεται σε πιστοποιημένους Διαμεσολαβητές και παρέχει την απαραίτητη διαρκή κατάρτιση και επιμόρφωση που απαιτείται από το νόμο στα πλαίσια της ανά τριετίας υποχρεωτικής μετεκπαίδευσης τους (άρθρο 27Β Ν. 4640/2019). Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης σε δικηγόρους και σε πτυχιούχους κοινωνικών επιστημών (ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας κτλ).

Το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης θα διεξαχθεί την Παρασκευή 11/02/2022 από ώρα 15.00 έως 19.00, το Σάββατο 12/02/2022 από ώρα 09.30 π.μ. έως 19.30 και την Κυριακή 13/02/2022 από ώρα 09.30 π.μ. έως 19.30 στο χώρο του Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Ελκοιδ (Θεσσαλονίκη, οδός Δωδεκανήσου 7 – 7ος όροφος).

Εκπαιδευτές-Εισηγητές: 1-Θεοδώρα Θανασούλη, Δικηγόρος-Ψυχολόγος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών (από το Υπ.Δικ.) -Διευθύντρια Κατάρτισης του Ελκοιδ 2- Ηλέκτρα Μπεθυμούτη, Ψυχολόγος, συστημική και Solution focused θεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια. 

 

Απαιτούμενα δικαιολογητικά: 1. Αίτηση ενδιαφέροντος (επισυνάπτεται). 2. Αντίγραφο πιστοποιητικού διαπίστευσης/πιστοποίησης διαμεσολαβητή ή βεβαίωση εκπαίδευσης. 3. Αντίγραφο καταθετηρίου τραπέζης για την καταβολή των διδάκτρων.

Αρ. Λογαριασμού Ελκοιδ, ALPHA BANK: IBAN: GR04 0140 7010 7010 0200 2018 478 BIC: CRBAGRAA

Δίδακτρα: Το ποσό των διδάκτρων 360 ευρώ καταβάλλεται σε λογαριασμό του Ελκοιδ. Για όσους καταβάλουν τα δίδακτρα έως τις 04/02/2022 ( early bird), το ποσό θα διαμορφώνεται με έκπτωση στα 330 ευρώ. Η θέση κατοχυρώνεται με την καταβολή των διδάκτρων (Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων: έως 12 άτομα.)

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο ανωτέρω εκπαιδευτικό σεμινάριο καταθέτονται ηλεκτρονικά στο [email protected] ή στην Γραμματεία του Ελκοιδ (οδός Δωδεκανήσου 7 – 7ος ορ.), μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά-φαξ: 2310 551665.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε καθημερινά 10.00-15.00, με τη γραμματεία του Ελκοιδ στο τηλέφωνο: 2310 548970, φαξ: 2310 551665 ή στο E-mail: [email protected] και Web site: www.diamesolavisi-thanasouli.gr

Σημειώνεται ότι στο Φορέα έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. [Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης είναι απαραίτητο:[α] πιστοποιητικό εμβολιασμού ή [β] πιστοποιητικό νόσησης ή [γ] βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)].

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
Η Διευθύντρια κατάρτισης

Θεοδώρα Θανασούλη

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ-ΕΙΣΗΤΗΤΩΝ

 Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗ είναι Δικηγόρος- Ψυχολόγος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών (Υπ. Δικαιοσύνης,CEDR U.K., TOOLKIT) και Διευθύντρια κατάρτισης

του Φορέα Εκπαίδευσης Ελκοιδ.
Είναι ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Οικογενειακής Διαμεσολάβησης και Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών «Ελκοιδ» (2008), όπου έχει πραγματοποιήσει πολλές διαμεσολαβήσεις. Έχει κάνει πολλές μετεκπαιδεύσεις στη Διαμεσολάβηση από Διεθνείς Φορείς (CEDR U.K, CIArb U.K, TOOLKIT, Mikk, Jams ) με εξειδίκευση στην Οικογενειακή διαμεσολάβηση και τη Διαμεσολάβηση διαζυγίου (Cornell University, New York, 2018) και διετέλεσε από το 2009 δικαστική πραγματογνώμων Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης,

ως Δικηγόρος- Ψυχολόγος, εξειδικευμένη στην οικογενειακή συστημική θεραπεία και διαμεσολάβηση. Στον τομέα της Ψυχολογίας, έχει ακολουθήσει την κατεύθυνση Κλινικής ψυχολογίας, με πολυετείς μεταπτυχιακές σπουδές στην ατομική Ψυχοδυναμική Θεραπεία, στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία και θεραπεία ζευγαριών, στη Θεραπεία Παιδιών κι Εφήβων, στη Βραχεία Θεραπεία (SFBT) κ.α.
Έχει διοργανώσει και διδάξει από το 2008, σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια διαμεσολαβητών στην οικογενειακή Διαμεσολάβηση, σε δικηγόρους και ψυχολόγους και ως βασική εκπαιδεύτρια

ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Δωδεκανήσου 7, 546 26 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 548970, φαξ: 2310 551665
[email protected], www.diamesolavisi-thanasouli.gr

Διαμεσολαβητών σε συνεργασία με πολλούς φορείς κατάρτισης Διαμεσολαβητών και Πανεπιστήμια (Πάντειον Πανεπιστήμιο 2021, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 2014), με Δικηγορικούς Συλλόγους, Ινστιτούτα Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Bienestar και το Ελληνικό Κέντρο οικογενειακής διαμεσολάβησης «Ελκοιδ».

Έχει κάνει εισηγήσεις σε πολλά συνέδρια Διαμεσολάβησης και έχει συγγράψει σχετικά άρθρα. Έχει λάβει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς διαμεσολάβησης ως κριτής (INADR, ICC) και έχει πραγματοποιήσει πολλές διαμεσολαβήσεις στο κέντρο Ελκοιδ. Είναι μέλος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών (ΕΕΔ).  

 Η Ηλέκτρα Μπεθυμούτη είναι Ψυχολόγος, συστημική και Solution focused θεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια.

Επιστημονικά υπεύθυνη του Ινστιτούτου Εστιασμένης στη Λύση Θεραπείας Bienestar στη Θεσσαλονίκη. Εξειδικευμένη στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (MSc, Universidad Autónoma de Barcelona) και στη Συστημική Θεραπεία Εστιασμένη στη Λύση -MSc, Universidad de Salamanca- 10 χρόνια εκπαίδευσης. Υπότροφος ερευνήτρια στην οικογενειακή θεραπεία ψυχώσεων (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Sant Pau, Βαρκελώνη), σε συνεργασία με τον τότε Πρόεδρο της EFTA. Ειδικεύτηκε στην παρέμβαση σε κρίση (Cruz Roja, Salamanca) και υπήρξε ενεργό μέλος της Ομάδας Επείγουσας Αντιμετώπισης σε μαζικές καταστροφές.

Εργάζεται είκοσι χρόνια ως ψυχοθεραπεύτρια με άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες, και παρέχει σεμινάρια, εποπτεία και εκπαίδευση στη συστημική και εστιασμένη στη λύση θεραπεία στην Κύπρο, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Είναι μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της European Family Therapy Association και της European Brief Therapy Association και υπήρξε μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης και του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στην ψυχική Υγεία.

Συγγράφει σχετικά με τον ακτιβισμό στο χώρο της ψυχικής υγείας, τη συστημική και εστιασμένη στη λύση θεραπεία [όπως: Systemic Therapy as Transformative Practice, Simon and McCarthy (Επιμ.), 2016, Σχολές συστημικής οικογενειακής θεραπείας, Λία Σοφτά-Nall & Βάσω Παπαδιώτη-Αθανασίου (Εd.), 2018, A Notebook of Health Autonomy, 2019].   

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ